Мравката куршум - насекомото с най-болезнено ужилване!

Мравката куршум - насекомото с най-болезнено ужилване!

В предишната статия ви разказахме за няколко интересни и впечатляващи факта за мравките. Споменахме ви, че мравките нямат уши и бял дроб, че са може би най-силните животни в света, предвид размера си, че може да носят тежести 100 пъти по – тежки от тях самите и т.н.

Запознахме ви също с една от най – опасните мравки, а имено Мравката куршум ( Paraponera clavata ), за която сега ще споделим повече информация.

Мравката куршум e сравнително едър представител на насекомото. Тя е голяма и хищна мравка, известна с изключително болезненото си ухапване, както можем да се досетим от самото ѝ име. За наше щастие мравката куршум се среща във влажните тропически гори на Централна и Южна Америка. Твърди се, че ухапването на мравката куршум се усеща като удар от куршум – оттук и идва и името на мравката – и се смята за най-болезненото ухапване от насекомо. Във Венецуела я наричат „24-часовата мравка“, защото толкова време човек може да усеща болката от ухапването.

Как изглежда мравката куршум?

Мравката куршум е червеникавокафява на цвят и е с дължина около 1,8 cm–2,5 cm. Царицата е малко по-голяма от работничките и има крила, които падат след чифтосването. Мравката куршум има големи мандибули и донякъде прилича на безкрила оса.

Мравките са много социални и обикновено изграждат гнездата си в почвата в основата на някое дърво. Колонията им се състои от няколкостотин мравки, но някои могат да достигнат и до няколко хиляди, почти всички от които са работнички. Мравките работнички имат различни задачи според размера си. По-малките мравки остават в гнездото, за да се грижат за ларвите, докато по-големите мравки излизат да търсят храна и пазят гнездото, използвайки жилото си да се предпазват от нападателите.

Мравките работнички, които излизат да търсят храна, стигат чак до високите части на дърветата за да намерят живи паяци, скакалци, бръмбари и други насекоми или техните трупове. Събират и вода. Търсят храна главно привечер и през нощта, а събраната храна и вода се носят на ларвите и зрелите мравки в гнездото. Следите от феромони показват на другите работници къде могат да намерят храна.

Мравката куршум освен, че защитават колонията си от други хищници я защитават и от собствения си вид - мравки куршуми от други колонии. Бранят колониите си изключително жестоко, нападат и жилят враговете. Дори могат да се катерят по дърветата и да се хвърлят върху нападателите си отгоре. Сблъсъците между отделните колонии на мравки-куршуми често оставят много мравки ранени. Ранените мравки излъчват миризма, която привлича форидната муха Apocephalus paraponerae, паразит, който се храни и снася яйца в ранени мравки.

Колко е силна болката след ужилване от мравка куршум?

Американският химик и ентомолог Джъстин О. Шмид е разработил индекс на болката, според който болката от ужилване от мравка куршум е оценена на 4+. Шмид, който е усетил тази болка върху самия себе си, ухапан случайно докато изучава мравката куршум, описва болката като да ходиш над горящ въглен с 3-инчов пирон в петата си. Парещата, пулсираща болка, идваща на вълни, се причинява от понератоксин, парализиращ невротоксичен пептид, открит в отровата на мравката. Учените проучват потенциалните медицински приложения на този биоактивен пептид, включително потенциалната му употреба в аналгетични лекарства.

Отровата на мравката куршум успява да парализира и да убива насекоми и други малки организми. За щастие при хората не се стига до смърт, при еднократно ужилване. Отровата причинява временна парализа на засегнатата част от тялото, силна болка и неконтролируемо треперене. Други симптоми включват лимфаденопатия (подуване на лимфните възли), оток и тахикардия. Но ако човек бъде ужилен много пъти, резултатите могат да бъдат смъртоносни.

За наше щастие България е твърде далеч от местообитанието на мравката куршум и няма опасност да се срещнем с нея. Но за тези, които планират екстремно пътуваме до тропическите гори на Централна и Южна Америка – бъдете нащрек!

В нашите ширини обаче се срещат много други видове мравки. Ако срещата с тях не ви е особено приятна, ние от Инсект контрол може да помогнем. Свържете се с нас на телефон 0892 01 02 03 или директно може да заявите обработка през бутон Поръчайте #мравки