Паяците – нетипичен вредител вкъщи и напаст в градината

Паяците – нетипичен вредител вкъщи и напаст в градината

Десет са най-често срещаните фобии по света и една от тях се нарича арахнофобия. Представлява страх от паяци. Фобията от тези членестоноги според психолозите може да има културен произход, а може да е наследствено явление. Без значение от произхода на феномена, съжителството на хора с фобия от паяци и членестоногите е невъзможно.

Но тези безобидни твари не са желани гости и за останалите хора и съветите да се научим да споделяме своя свят в мир с тях не са съвсем адекватни. Остава ни да се отървем от присъствието им. Нужно ли е това и кога трябва да прибегнем до средства за борба с паяците?

Паяците и нуждата от борба с тях

Паяците са различни видове, някои са безвредни и дори полезни, има и отровни и опасни за хората. По нашите географски ширини опасни членестоноги от този вид не се срещат. Преобладават домашните паяци, които нямат близък досег с хората и не пренасят болести. Тъй като се хранят с други дребни насекоми, които оплитат в мрежите си, те се смятат даже за полезни. Мухи, комари, хлебарки и други истински вредители са сред плячката на паяка и така пълзящото създание подпомага усилията на човека да се отърве от вредители, но въпреки всичко паяците не са желани за съжителство от хората. Те пренасят кал и микроорганизми и влошават санитарното състояние на сградата, в която се настанят. Паяжините са особено неприятна гледка и засилват психологическия дискомфорт от присъствието на членестоногото. Има и хора, алергични към паяци.

Необходимостта да се отърве жилището от присъствието на домашния паяк няма алтернатива. Повечето фирми за борба с вредители не предлагат агресивни методи за унищожаване на домашните паяци като пръскане с инсектициди, независимо от огромната продукция на химическата промишленост срещу насекоми. Предложенията са обикновено за прогонване на натрапниците и средства за превенция срещу друго нашествие.

Какви са средствата за премахване на нежеланите гости?

Средства за борба с домашните паяци

  • На първо място стоят народните средства срещу паяци. Ментовото масло действа добре срещу тях, то е ефективно срещу няколко вида вредители. С разредено ментово масло с вода се пръскат местата, където те обикновено се появяват- ъгли, пукнатини и по тавана.
  • Професионалните фирми предлагат репеленти за паяци, които са иновативна практика в борбата с тези домашни натрапници. Репелентите са безвредни за хора и домашни любимци.
  • Друга възможност са електронните уреди срещу паяци, настроени на честота, неприемлива за членестоногите, което ги принуждава да напуснат дома. Те са също подходящи и за други дребни животни като мишките например, но пък недостатък им е, че действат и на всички останали малки животни, като мънички котенца и кученца и ако има такъв домашен любимец, вариантът с тях отпада.

Професионалната защита срещу паяци се осъществява чрез пръскане с препарати за дезинсекция. Те обаче се прилагат само при големи популации от паяци. Пръскат се домове, хотели, ресторанти и заведения от хранително- вкусовата промишленост.

Препаратите за пръскане, използвани от лицензирани фирми за борба с вредители, са безвредни, одобрени от РЗИ. Може да се извърши както еднократна обработка, така и под форма на абонаментен план за поддържане на помещенията.

spidert

Средства за борба с паяците в градината

Ако домашният паяк не може да нанесе сериозни вреди на хората, това може да направи паякът в градината, така нареченият паяков акар. Най-често в градините се среща обикновен и червен паяк. Нанася вреди на цветята, плодовете, зеленчуковите и декоративните култури. Клетъчният сок е любимата им храна. Те пробиват повърхността на листото, изсмукват сока, нарушават структурната цялост на листа и той пожълтява и изсъхва.

Тъй като вредителят е много дребен, трудно се вижда. Знак ,че растенията са нападнати от паяк акар е паяжината. Ако се натрупат много паяци, по листата се образуват светли петна на големи зони ,които непрекъснато нарастват. Растежът спира и цветето накрая умира. Най-често са засегнати розите и хризантемите сред всички цветя. Самият вредител пренася и други болести – сива плесен, вирусни заболявания и други.

Как да се води борбата с паяка в градината?

Борбата с паяк акар в градината трябва да започне веднага след като е открит. Първата стъпка е третиране на растението с перилен препарат или сапун за пране. Пръскането със сапунена вода няма да унищожи напълно паяка, но ще намали популацията.

Втората възможност са химическите методи.Пръскането с препарати с фосфор или сяра са ефикасни методи, които трябва да се редуват. Пръскането става няколко пъти с прекъсване от няколко седмици. Не всеки препарат обаче унищожава напълно паяка акар, защото яйцата обикновено остават незасегнати и независимо, че възрастните паяци умират, от яйцата не появяват нови вредители. За унищожаване и на яйцата, а не само на възрастното насекомо, се използват препарати с токсично действие. Те обикновено са само за открито пространство като градината и се ползват при строго спазване на всички указани мерки.

Известно е ,че паяк акар не понася светлината и затова се крие под листата на нападнатите култури.Използването на ултравиолетова светлина също е метод за частично справяне с проблема.

Тъй като борбата с нашествието на паяци по растенията е много трудна, добрата превенция има голямо значение. Добре е листата на цветята да се изтриват редовно с влажен тампон или такъв, напоен със спирт.. Растенията трябва редовно да се проветряват.

Преди засаждане почвата трябва да се третира добре. Наблюдаването на засадените култури ще позволи да се отрие паяка и да се реагира своевременно. #паяци