Как оцеляват насекомите през зимата

Как оцеляват насекомите през зимата

Преглед на стратегийте за оцеляване на насекомите през зимата

Когато нахлуе студеното време, мечките преминават в хибернация, птиците мигрират на юг а ние, , се се отпускаме до огъня, за да се стоплим през зимните месеци. Но какво се случва с вредители като мравки, комари и термити?Много хора приемат, че те просто умират, но истината е, че тези и други насекоми често измислят стратегии, за да оцелеят през зимата. Научете повече как оцеляват по отделно вредителите.

Мравки

mravki

Мого рядко през зимния сезон може да видите колония мравки да марширува по кухненския плот. Това обаче не означава, че те не са близо. Мравките са много успешни в оцеляването на открито през зимата, мнохо често това се случва в собствения ни двор или градина. През есента те изяждат огромни количества храна с цел да натрупат мазнини, за да оцелеят седмици наред без да се хранят. С пристигането на зимния студ температурата на тялото – и производителността – значително намалява, така че те запечатват колонията си и се спускат в дълбока почва или под скалите, докато пролетта не се появи. След като температурата се повиши, мравките излизат от местата си за презимуване, пълни с енергия и готови да провалят следващото барбекю на задния двор.

Дървеници

darvenitsi

Дървениците издържат на темперутари от пълно замръзване до 50 градуса по Целзий, което прави унищожаването им много трудно. Въпреки това, ако се задържи температура под 0 градуса, те загиват. Лошата новина е, че нашите домове осигуряват перфектното местообитание за дървениците, за да оцелеят през зимните месеци.

Хлебарки

hlebarki

Хлебарките са еволюирали милони години, те са се адаптирали към всички условия. Но дали могат да оцелеят в студеното време ? Най-общо казано, повечето видове хлебарки могат да оцелеят през цялата година, стига да имат лесен достъп до топла и влажна среда. Германската хлебарка, например, предпочита да живее на закрито в близост до храна и източници на влага. За това този вид често се среща в кухните и баните, особено през зимните месеци. За разлика от германската хлебарка, амеиканската предпочита откритите площи, когато климата е по топъл. Но когато температурите паднат, те мигрират в домовете или в търговски сгради като ресторанти, хранителни магазини, заводи за преработка на храни, болници и др.

Комари

komari

През летните месеци чест се натъквате на комари, след което е неизбежно да ви ухапят и да получите тези дразнещи червени, сърбящи пъпки. За съжаление комарите не умират, когато дойде стария приятел Зимата. Противно на общоприетото схващане, тези хапещи насекоми изпадат в хибернация и зимуват в защитени места като кухи трупи. С подобряването на метеорологичните условия женските комари се събуждат и търсят източник на кръв за хранене и започват да снасят яйца. #насекоми #хлебарки #мравки #дървеници