La cucaracha “Лудата буболечка”

La cucaracha “Лудата буболечка”

Хлебарките са крилати насекоми, които могат да бъдат открити в почти всяка една част на света.

Въпреки, че те са едни от най-примитивните живи насекоми, те са много адаптивни и изключително успешни. Някои от видовете успешно съжителстват с хората, като без никакво притеснение за заселват в техните домове.

Хлебарките се считат за вредители, тъй като са едни от най – многобройните разпространители на болести и зарази.

“Лудата буболечка” Хлебарките спадат към разред Blattaria, което означава ” избягва светлината.” Името идва от тяхното предпочитание, да спят и почиват по време на светлата част на денонощието и да излизат основно през нощта.

„Хлебарка“ се свързва и с испанската дума Cucaracha, която означава “Лудата буболечка.” Ако някога сте виждали, как хлебарката минава покрай Вас, тичайки лудо в зиг-заг, тогава бихте разбрали, защо ги наричат по този луд начин.

Има около 4000 вида хлебарки, които живеят в почти всяко местообитание, с изключение на Антарктида. Те предпочитат да живеят на топли и влажни места или там където могат да си набавят поне вода.За това, не е изненадващо, че те биха мигрирали в домовете на хората, ако им се отдаде възможност. Всъщност, само около 35 от тези видове, живеят в близост до хората, а останалите близо 4000 вида живеят по целия свят, като най-голям брой са открити в тропиците.

Хлебарките могат да бъдат интересни, а някои дори биха казали, завладяващи. Те могат да варират в дължина от 0.1 до 3.2 инча (2.5 до 8.1 см). Радко срещаните крилати хлебарки, почти не използват крилата си, въпреки, че все пак, може да се види някоя летяща наоколо хлебарка. Телата им са с восъчно покритие, което ги предпазва от удавяне. Те също така могат да плуват и да останат под водата около десет минути. Интересно е, че дори са способни да се възстановят и след 30 минутно пълно удавяне.

Хлебарките са способно да останат неподвижни в продължение на осемнадесет часа, а също така и да извървят дълъг път при липса на храна. Те ядат само през нощта. Що се отнася до това, което ядат, те са всеядни, ядат всичко от растения до животни, включително и животински изпражнения. А при липса на храна са склонни и на канибализъм. Колкото повече научаваме за менюто им, толкова по-отвратителни ни изглеждат те. Хранейки се с дърво, в състава, на което има целулоза, хлебарката използва доста интересен механизъм за нейното обработване. В храносмилателната система или в червата на хлебарката живее едноклетъчен организъм, който ѝ помага да смели и обработи целулозата. За да са сигурно, че винаги биха били в състояние да храносмилат целулозата, те добиват тези организми, чрез консумирането на изпражнения от други хлебарки. #хлебарки