Хлебарка, домашен любимец?

Хлебарка, домашен любимец?

В Хавана местната светлозелена кубинска хлебарка често се използва като домашен любимец. Дори се появява в старите народни приказки. В една история, красива млада кубинска хлебарка, наречена Мартина изпитва ухажорите си, като умишлени ги ядосва, когато я посещават.

„Разлей кафето върху обувките им, и виж как ще реагират“, я посъветвала нейната мъдра баба. „ Много е важно, да знаеш, как твоят бъдещ съпруг, би реагирал, когато е ядосан – тестът с кафето винаги работи.“ Ядосани от това, че обувките са им мокри и мръсни, богатите ѝ ухажори, показвали истинския си характер. Веднъж, един беден, но мил и благороден момък, успешно преминал теста на бабата и с красивата девойка заживели щастливо.

Мъдър и красив, са думи, които не винаги се свързват с хлебарките. Въпреки това, лошата им репутация, не винаги е оправдана. От 4500 известни вида, само четири се считат за вредители. Повечето не живеят в близост до човешките домове и изпълняват важна екологична роля – ядат мъртви и гниещи тела. #хлебарки