„Зика“ вирусът – пазете се от комари!

„Зика“ вирусът – пазете се от комари!

Наближава сезонът на комарите! Както знаем, комарите са преносители на редица заболявания, част от които много опасни за човека. За съжаление, през последните няколко дни, сериозно се заговори за нов вид вирус, пренасян от комара. Вирусът се появява в Африка през 1940 година. А преди около 2 години той достига до Южна и Централна Америка. Пред weather.com. д-р. Джим Фредерикс, главен ентомолог и вицепрезидент на техническите и регулаторни въпроси за Националното сдружение за борба с вредителите, казва: “Логично е да се вземат неща от този род на сериозно, и да правите, това, което е възможно [да се предпазите].” Потенциални жертви на „Зика“ вируса. Най – засегнати от вируса са бременните жени, и по – скоро новородените бебета. Съвсем на скоро в Оаху, Хавай, бебе е било диагностицирано с микроцефалия – вродена малформация, нарушено развитие на мозъка и необичайно малък размер на главата. Майката на бебето се е заразила със „Зика“ вируса, по време на бременността ѝ, когато е живяла в Бразилия.

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията, предупреди, бременните жени да отложат пътуванията до карибските държави и Южни и Централна Америка, където вирусът е най – разпространен.

Какво е „Зика“ вирус?

Вирусът се разпространява чрез два вида комари от тип Aedes. При ухапване, заразеният комар предава вируса на човека. Бременните майки от своя страна го предават на новородените, което води до вродени дефекти.

До този момент вирусът е разпространен в Югоизточна Азия и Индия. През май 2015 г., бяха регистрирани първите случаи в Централна и Южна Америка (а именно, Бразилия). А през декември 2015 г., Центърът на САЩ за контрол и превенция на заболяванията, съобщи за разпространение и в Пуерто Рико. Световната здравна организация заяви, в неотдавнашно изявление, че е вероятно да се разпространи през Централна и Южна Америка до всички райони, където се намират комарите от вида Aedes.

Какви са симптомите?

Симптомите при „Зика“ вируса са подобни, както и от ухапвания от други комари:

  • лека треска
  • обрив
  • болки в мускулите
  • болки в ставите
  • главоболие
  • конюнктивит.

Съветва се, ако пътуващите до засегнатите райони, получат тези симптоми, незабавно да потърсят лекарска помощ. Според Световната здравна организация, заболяването обикновено протича леко и няма регистрирани смъртни случаи.

Предпазни мерки.

Комарите са любители на влажното време. Също така, водната среда е необходима и за техните ларви. По този повод, ако през началото на пролетта или през лятото, времето е влажно и дъждовно, е много важно да предприемем мерки срещу комарите.

В момента, пътуващите, до районите, в които вирусът е активен, трябва да предприемат максимални мерки против ухапване от комари със защитно облекло и други възможни варианти. Ако сами не можете да се справите с комарите, желателно е да се обърнете към фирма за борба с вредители. Бременните жени трябва да помислят за отлагане на пътуването до засегнатите райони.

Как се поставя диагнозата и как се лекува „Зика“ вирусът?

Проба от слюнка и урина могат да потвърдят наличието на „Зика“ , макар, че повечето хора не биха посетили лечебно заведение, поради неотличителните симптоми. Също така, няма и по-специфично лечение, специалистите се фокусират върху лечението на отделните симптоми като повишена температура и болки.

Как може да бъде предотвратено заразяването с вируса?

Предвид нарастващото глобално затопляне, ухапванията от комари стават все по – често. По този повод, превенцията е от изключителна важност. Не оставяйте застояла вода, използвайте мрежи, носете ризи с дълъг ръкав и панталони, когато сте навън, ако е възможно, използвайте препарат против насекоми. И за Ваша допълнителна сигурност Ви съветваме да се обърнете към професионалисти или т.н фирма за борба с вредители. #комари #iинтересни-факти