Защита от змии – екзотика или реалнoст в нашите географски ширини

Защита от змии – екзотика или реалнoст в нашите географски ширини

Много хора от всякаква възраст изпитват атавистичен страх от змии. Това е чувство, познато на човешкия род от най-дълбока древност. В днешните технологични времена страхът от влечугите се смята за често срещана фобия, от която страдат 30 на сто от хората по земята.

В мегаполисите днес рядко може да се срещне змия, но на разходка в гората, на почивка или къмпинг това е напълно реална среща, а селските къщи и вили са възможност за съвсем близко съжителство с пълзящите съскащи твари, които съвсем неочаквано може да отключат фобия към вида, която, казват, остава завинаги. В същото време змиите са защитен вид, тъй като са полезни за екосистемата като контролират популацията на плъховете, мишките, полевките, насекомите и други вредители – тяхна естествена храна.

Как да се предпазим от змии в двора или градината си, как да разберем има ли змия около къщата или вилата на село и в покрайнините на града, как да реагираме, ако ненадейно змия влезе в дома ни? На тези въпроси има отговори и те просто трябва да се научат.

Защо змиите се срещат често в определени къщи или превенцията срещу влечугите?

Влечугите се появяват в тези градини, в които са създадени условия да ги има- лесен достъп, висока трева и посеви, които ги скриват, наличие на гризачи, които ги привличат.

Затова превенцията срещу наличие на змии е проста – да се огради дворното място с ограда, която да ги спира физически. Тревата е добре да бъде ниско окосена, цветята също трябва да са ниски. Отпадъци в двора не бива да има, както и изостанала храна от домашните любимци. Те привличат мишки и плъхове, които от своя страна водят след себе си змиите.

Купчините окапали листа също са добро укритие за влечугите, а всякакви дупки е добре да се запълнят, така змиите няма да се почувстват свойски в дома на човека.

Прогонването на мишките и плъховете е първата стъпка от премахването на опасността от змии. Влечугите сами ще си идат, когато и тяхната естествена плячка напусне мястото.

Ефективната превенция срещу змиите може да бъде изпълнена, когато дворното място се прочисти не само от гризачи над земята, но и тези, които живеят заровени под нея. Това са къртицата и сляпото куче. Да не забравяме, че змиите обичат да се крият в дупки в земята, където намират и своята плячка в лицето на тези подземни гризачи.

Познаването на хранителните навици на змиите може да бъде само от полза при изработването на превантивните мерки срещу тях. Младите екземпляри сред тези влечуги се хранят с по-дребни от тях студенокръвни животни, каквито са жабите и гущерите. Постепенно те се адаптират към нормалната хранителна диета за вида – топлокръвни малки бозайници. Има и змии, които са адаптирани главно към яйца, наричат ги пилешки змии, те изпиват пресните яйца.

Тези елементарни знания дават възможност за преценка на възможностите змия да се засели в градината или двора ни.

Как да разберем дали в двора ни има змии?

Местата, където най-често може да се настанят змии, са тези, които са ценни като източник на храната им.Такава са хладните, влажни и тъмни местообитания – любими на влечугите. Те обичат купчините листа, компоста, нахвърляните безредно дърва за огрев, гъстите неокастрени храсталаци, необезопасени кошове за храна. Това са местата, най-често посещавани от плячката на съскащите влечуги, а те пък следват храната си. Красивите шадравани в имота, аранжирани с камъни, също могат да станат притегателно място за змиите. Те им осигуряват много предимства на едно място – вода, която им е нужна, камъни, на които да се припичат и плячка около водата, която да гонят.

При такива предоставени екстри за една змия, най-вероятно в имота ще се засели някоя или дори цяла колония от тях.

Ще има ли място за змии в къщата или вилата зависи и от други фактори – географско положение на района на имота, климата и общата популация на влечугите в определеното място. Трябва да се държи сметка на факта, че на всяка видяна змия се падат още няколко съществуващи на същото място, които са останали скрити от човешкото внимание.

Как да се преборим със змиите в двора или градината?

За да няма опасност от настаняване на змии в имота, стопанинът трябва да премахне всички възможности, които ги привличат.

Ако все пак се появят съмнения за тяхното наличие, може да се премине към ефективни средства за прогонването им.

Електронни уреди срещу змии – те излъчват вибрации и дразнещ шум в радиус от 50 метра и отблъскват не само змии, но и къртици, гущери, гекони и други дребни вредители. Може да се постави в двора, под земята, в градината, на площадката. Широкообхватните уреди могат да покрият площ от 1500 квадратни метра. При липса на такъв уред, може да се използва дори моторната косачака в ролята на уред за борба със змиите. Трябва само да се включи и да работи на място известно време. Вибрациите в земята, които предизвиква, могат да прогонят змията или други вредители. Спрей или гранули за прогонване на влечуги – тези препарати съдържат ароматни есенции, които отблъскват змиите и в същото време са безвредни за тях. Трябва да се напръска площта, в която е забелязано влечугото. Ако се използва заедно с уреда срещу змии, действието е по-силно и вероятността да няма ефект е незначителна. Капани за змии – при засичане на змия в имота може да се постави капан с примамка за влечугото и след улавянето му да се изнесе на разстояние от къщата.

Как да действаме, ако змия влезе в стаята?

Змията може да влезе и в къщата, защото това е начин за нея да си осигури топлина през есента или хлад през летните горещини. Змия може да бъде привлечена и от гризачите, които обитават мазета и тавани, а понякога дефилират и из стаите.

Най-добрата тактика при откриване на змия в стаята е да се повикат професионалисти от фирмите, оторизирани да се справят с вредители, които да решат проблема.

Тези, които не се боят неистово от змии, могат да решат тази въпрос и самостоятелно. Змията може да бъде уловена в съд, най-добре кофа с капак, като просто се помете в съда, а после се изнесе навън.

Друг начин е да се улови в торба, която да се използва като капан, ако влечугото се спотайва някъде. Платнените торби са удобно и любимо място на змиите, в което влезли веднъж, трудно могат да се измъкнат и това е начин за премахването им от къщи.

Капаните с лепило са много популярни и ефикасни. Необходимо е да се направи лепкава плоскост, върху която влечугото да залепне.

Всички способи са за прогонване на натрапника от жилището, а не неговото унищожаване. Да не забравяме, че змията е полезно влечуго, под защита на закона и безсмисленото им убиване не е желателно. #змии