Третиране срещу миризливки

Третиране срещу миризливки

Няма хора, които да не са били засегнати от нашествието на миризливки, независимо дали обитават селски дом с градина, или градско жилище. В този смисъл насекомите с латинско название Palomena prasina, наречени още вонещици заради характерната миризма, която изпускат, когато са заплашени, са универсален вредител и натрапник в близост до нас. За да се справим успешно с натрапчивото им присъствие е необходимо да знаем малко повече за видовете, навиците и ритъмът им на живот, от които пряко зависи и успехът на борбата с тях.

Ритъм на живот на миризливката

Това насекомо е подобно на дървеницата. Представлява инвазивен вид, привнесен от Източна Азия и успешно адаптирал се у нас. Жизненият им цикъл включва няколко етапа: чифтосване, размножаване и хранене от пролетта до късна есен.

През зимата миризливките не се размножават, но търсят топло място, където да прекарат в латентна фаза, наречена диапауза. По тази причина при застудяване масово атакуват домовете и сградите, търсейки убежище. За откриване на такова място насекомите се ръководят от светлината.

Активният период на миризливката е от април до октомври. Отглеждат по едно поколение, снасяйки яйца върху листата на растенията на групички от по няколко броя. След седмица-две се появява личинката.

В началото те се задържат близо една до друга, но по-късно се разполагат върху цялото растение. Хранят се от растението като изсмукват сока от листата, стъблата и корените на растението, с което го унищожават. За да се хранят, използват хоботче, което забиват в растението или в плода му. След това през него вливат ензим, който разгражда тъканта и изсмукват сместа. Възможно е по повърхността на атакувания плод да няма следи, но при разрязване се виждат веднага кафявите петна на онези места, където миризливката се е хранила.

Видове миризливки и растенията, които атакуват

Миризливките са многобройно семейство, включващо около 4 хиляди вида.

Дървесната миризливка е ярко зелена и напада ябълката, прасковата, райската ябълка и цитрусите Сиво-кафявата миризливка е вредител, който откриваме при зърнените култури Тъмно червената до кафява миризливка със зеленикаво кафяви крилца се храни с ягоди, малини, касис и френско грозде Кръстоцветната миризливка е вредител, който предпочита салатите, репичките, зелето и ряпата. Насекомото се познава по червения си или жълт гръб, покрит с черни линии По люцерната има отделен вид миризливка, която напада само тази трева

Разпознаването на отделните видове дава възможност да се създаде представа не само за наличието им, но и за размера, до който е достигнала популацията в засегнатата площ и да се предвидят адекватните мерки за защита.

Начини за борба с миризливките по културните растения

Веднъж нападнати растенията са застрашени от значителни щети, затова е нужно да се реагира веднага.

На пазара се предлагат капани за миризливки, които се поставят в градината, за да ги държат далече от плодовете и зеленчуците. Те улавят и убиват значителен брой от тях.

Превенцията дава също добри резултати. Почистването на външните пространства от дървени купчини, камъни, листа и други остатъци от растения, осигуряващи подслон на насекомите, ще премахне потенциалните места за заселване. Каналите и оградните линии, обрасли с бурени, купчини от компост и паднали дървета са потенциални места, подходящи за насекомите. Редовното плевене на двора е също начин за унищожаването им и добра превенция срещу населване с тях.

След като изядат бурените, където са се излюпили, насекомите се насочват към декоративни видове, овошки и зеленчуци, за да си осигурят храна. Затова предпазването дава доза сигурност срещу нашествие от миризливки.

Има редица хитри способи за прогонването на насекомите като например засаждане на растения, които ги пропъждат, защото привличат техни потенциални врагове. Например растения като невена, лилавата вратига и елдата привличат паразитната оса. Тя снася яйцата си при тези на миризливката и така унищожава развиващите се насекоми. Самите оси не са заплаха за хората. Миризливката не понася миризмата на чесъна, лавандулата, мащерката невена, хризантемата и засаждането им сред посевите също е начин за борба с тях.

Може да се направят и различни видове спрейове и разтвори за пръскане. Един от най-лесните е със сода бикарбонат. Разтвор от 1супена лъжица от хлебната сода, разтворена в 3 литра вода, дава възможност да се напръска значителна площ. При редовно третиране през ден опасността от загуби в градината значително пада.

Химическите препарати за растителна защита срещу миризливки са от ІІ група и са доста силни, но някои от видовете са резистентни към пестициди. За ефективни и сигурни се смятат следните препарати :

Пиретронатура – добива се от цветето Пиретрум и носи неговото име. Този инсектицид не уврежда почвата, но е ефикасен срещу зелената буболечка. Ним-азал е препарат, съдържащ масло и азадирахтин. Попадайки върху листата, той образува тънък филм, възпиращ развитието на спорите на гъбите и така задушава яйцата на миризливката.

Начини за борба с миризливките у дома

При застудяване миризливките започват да търсят място за зимуване и пътят им ги отвежда до домовете на хората. Ако популацията им е висока, те представляват истинска напаст, макар че не са кръвосмучещи и не пренасят заразни болести. Миризмата, която изпускат от миризливите си жлези, особено при смачкване, е наистина отблъскваща.

Начините за справяне с тях са да се затворят всички малки процепи, откъдето биха могли да навлязат. Ако около къщата има растителност, която ги привлича, е добре да се почисти.

Навлизайки вкъщи, те не само създават дискомфорт, но могат да нападнат домашните саксии с растения. Улавянето им и внимателното им изхвърляне навън е първият начин на борба с тях. Лесно е да бъдат открити, защото имат любопитен навик да кацат върху бели и жълтеникави повърхности.

Най-добрият естествен инсектицид срещу тях, е диатомитът ,който може да се ползва като пудра. Когато миризливката влезе в досег с препарата, тя се дехидратира и умира. Пудрата може да се ръси директно върху насекомото или да се създаде с нея бариера, за да се ограничи навлизането му.

Ако са повече, единственият вариант е да се обърнете към професионалисти.

Важното е да се вземат мерки и да не се допуска популацията на миризливките да обсеби дома.

Етикети: #пръскане-за-миризливки