Нашествието на мравките и как да се справим с него

Нашествието на мравките и как да се справим с него

В огромното семейство на насекомите един вид е признат за най-успешен колонизатор в света. Това са мравките. Тези уникални организми са се приспособили за живот дори в най-тежките жизнени условия в пустините.Тяхното общество е перфектно устроено за оцеляване. Дребните пълзящи насекоми са много адаптивни, не им представлява проблем да променят пътя, по който се движат, непрекъснато комуникират помежду си и се размножават много бързо и успешно. Идеалната им социална организация и добре структурирания им начин на живот на колонии, наречени мравуняци, ги правят такива майстори в оцеляването. Препаратите за пръскане срещу тях унищожават само малка част от популацията на мравуняка.

Борбата с тези дребни агресори на спокойствието ни е позната на почти всеки собственик на къща, склад, заведение или хотел. Жилищните кооперации, всякакви складови постройки и места, където човек пребивава, са притегателно място за мравките. Те са привлечени от храната, която хората носят със себе си или съхраняват в складове.

Мравките са стотици видове, някои от тях особено опасни, но у нас се среща най-често вида фараонова мравка. Тя е смутителя на спокойствието ни, срещу който водим борбата с променлив успех. Съществуват обаче и вредители в зеленчуковите и овощните градини, които също създават проблеми на стопаните.

Устройство на мравуняка при фараоновата мравка

Фараоновите мравки са особено упорит и настъпателен вид насекоми, който е трудно изтребим вредител в домовете на хората.

Този вид рядко живее непосредствено в природата. Техният подслон са сградите, там е топлината и храната за тях. Добре отоплените сгради са особено привлекателни, защото им позволяват целогодишна активност.

Фараоновите мравки изграждат мравуняка си на скрито и недостъпно за хората място. Щом се укрепят, те поемат пътя по тръбите, каналите и стените на сградите, провират се по фугите и пълзят, привлечени от аромата на храната. Щом открият източника на храна, те веднага маркират най-прекия път до него с феромоните си и стройните редици мравки маркират добре познатата ни пътека. Скоро присъствието им добива измеренията на нашествие, с което се налага да се води упорита борба.

Борбата с фараоновата мравка у дома

Борбата с домашното нашествие на мравки преминава през няколко етапа и всеки има значение и принос за крайния положителен резултат.

Първата стъпка е откриването на колонията. Пъплещите мравешки редици се състоят от мравки работници. Те мъкнат храната към мравуняка. Тяхното унищожаване не решава проблема, защото царицата продължава да снася все нови и нови мравки. Затова трябва да се открие тяхното гнездо.

Фараоновите мравки са известни със скоростното си размножаване, затова трябва да се действа моментално. Нужно е да бъдат избивани всички мравки, срещани по пътя.

До мравуняка се стига, следвайки пътя на мравките. Те не се отклоняват от маркираната с феромони пътечка, по която стигат най-бързо до храната. Най-правилно е да се търси около хладилника, ъглите на стаята, цепнатите по прозорците, фугите на стените.

При откриване на гнездото то трябва веднага да се обработи с инсектицид, спазвайки всички изисквания за безопасност. Ако това не спре хода на насекомите, значи мравунякът не е един. Трябва да се има предвид ,че фараоновите мравки имат навика да правят по няколко колонии успоредно. Отново трябва да се проследят мравките в търсене на гнездото.

Възможно е колонията да не бъде открита. Мравките понякога се настаняват в общи помещения като шахти, котелно помещение, общ вход и други. В такъв случай проблемът е общ за обитателите на цялата сграда. Мравките могат да бъдат унищожени само с професионални средства от фирми, упълномощени да извършват такава дейност, които разполагат с нужните препарати, опит и машини, за да извършат общо прочистване на нападнатата сграда.

ant

Мравките в градината

Градината и дворът на къщата са не по-малко уязвими от човешките жилища от атаките на мравките. Проблемът в градините е свързан и с проблема с наличието на листни въшки.

Мравките обичат да пълзят по дърветата, тъй като се хранят с цветните пъпки и тези на листата. С това те спират растежа на овощните насаждения и унищожават реколтата.

Борба с мравките по овощните дървета в градината

Две са възможностите да се води борба с мравките в градината – с химически препарати и народни методи. Обикновено хората предпочитат да прогонят мравките, без да унищожават цялата колония , тъй като тези насекоми са част от екосистемата, а нарушаването на част от нея винаги рефлектира и върху други звена. Народните методи най-вече не оказват никакво влияние върху насажденията.

Премахване на листните въшки е пряк път в борбата с мравките – мравките биват привлечени в градината от наличие на листни въшки. Известно е, че листните въшки не могат да усвоят захарта от изсмукания от листата сок и го отделят като капки, наречени медна роса. Тя е храна на различни видове мравки. Затова пътят към изгонването на мравките минава през унищожаването на листните въшки. Много често мравките сами си отиват след като листните въшки бъдат унищожени.

Естествени прегради пред мравките – най-важното е веднага да се предпазят дърветата още при поява на първите мравки. Бариерите, направени от стари гуми или фолио могат да спрат неумолимия ход на насекомите.

Ароматни растения срещу мравките – насекомите са известни с това ,че не търсят острата миризма. Затова пелинът, борът, ментата, вратигата, анасонът са подходящи растения, които да се завържат около дървесните стволове, за да прогонят нашествениците. Естествени репеленти са още магданозът, дафиновият лист, хрянът, доматените листа.

Поливане на мравуняка с вряла вода – най-прост и ефективен метод е да се залее мравуняка с вряла вода. Добре е водата да бъде в повече, за да проникне на по-голяма дълбочина. Подходящото време е след залез слънце, когато мравките са се прибрали в мравуняка си.

Разкопаване на мравуняка – хуманен начин за обезвреждането на мравките е разкопаването на мравуняка и преместването му извън градината. Добре е да се копае на дълбоко, за да се стигне до царицата, която обикновено е скрита в дълбочина.

Унищожаване на мравки с професионална дезинсекция

Оторизираните фирми за борба с вредители разполагат с професионален препарат, който е тясно специализиран за борба с мравки. Той съдържа богата на захари гранула, привличаща мравките. Той е под формата на гел, но може да се използва и в комбинация с пръскане и поръсване, които се правят по пътя на мравките.

Този препарат няма миризма и е безопасен за останалите живи твари. Неговото действие се забелязва след около 10 дни. Обикновено не се нуждае от вторична обработка, тъй като е високо ефективен. Популацията на мравките е унищожена напълно и само при нашествие на нова популация се налага ново обработване на терена. #мравка