10 невроятни факта за мравките

10 невроятни факта за мравките

В тази статия ще ви разкажем колко невероятни могат да бъдат мравките

Мравките са едни от най – често срещаните насекоми по цял свят. Те се срещат на абсолютно всеки континент, с изключение на Антарктида. Може би не съществува човек, който да не е срещал мравка в живота си. Съществуват различни видове мравки, някои от които наистина уникални. Ще споделим някои наистина интересни и уникални факти за мравките.

1. Съществуват над 12 000 вида мравки

Като се започне от мравката, която може да откриете да се разхожда по тревата и не много тайно се опитва да си хапне от лакомствата, приготвени за пикника, през мравките, които строят подземни крепости, до летящите мравки!

2. Една от най – опасните мравки е Мравката куршум ( Paraponera clavata)

Смята се, че мравката куршум има най-болезненото ужилване в света! Мравката е с дължина около 2 сантиметра, но жилото й е огромно в сравнение с нейните размери. Живее във влажната джунгла на Амазонка. Ужилването ѝ се сравнява с удар от куршум! В следващата статия ще ви разкажем по – подробно за тази страховита мравка.

3. Един от най-лошите инвазивни видове мравки в света е Червената огнена мравка ( Solenopsis invicta )

Генетичният анализ на мравките разкрива, че те най-вероятно са се разпространили от Северна Америка или Китай. Тези насекоми могат да бъдат агресивни, като ухапването им може да бъде болезнено с усещане за парене – от където идва и нейното име „огнена мравка“, а също така може и да причини алергични реакции. Известно е, че причиняват щети на земеделските култури. Инвазивните видове струват на света над 400 милиарда долара всяка година, тъй като водят до изчезване на растения и животни. В една от следващите ни статии, ще ви запознаем по - подробно с този вид мравка.

4. Мравките са с най – дълъг живот сред насекомите

За разлика от някои насекоми, които живеят само няколко часa, царицата на мравките от един конкретен вид – Pogonomyrmex Owyheei – може да живее до 30 години.

5. Всяка мравка има свои собствени задължения

Alternative text

Мравките са много социални насекоми и умеят да контактуват по между си. Разпределят си работата в колонията. Царицата обаче има само едно задължение - да снася яйца. Всички други женски мравки са работнички, те трябва да хранят ларвите, да чистят, да търсят храна и провизии и да защитават гнездото. Единствената работа на мъжките мравки е да се чифтосват с царицата.

6. Мравките нямат уши

Мравките не чуват, те усещат вибрациите на земята. Специални сензори на краката им помагат да разбират сигнали от заобикалящата ги среда и да се предпазват от опасности.

7. Мравката може да се превърне в Зомби

Да, това не е филмов сценарий, а истински случаи на мравки, превърнали се в зомбита. Това се дължи на вид гъба, наречена кордицепс (Ophiocordyceps kimflemingiae ), най – необичайният и жесток убиец в природата. Паразитът заразява мравките, влизайки в организма им през екзоскелета. Веднъж влязъл вътре той започва да расте и превръща мравките в зомбита, карайки ги да се изкачат на върха на някое дърво, да си отхапят от листата му и да умрат. Изборът на дърво не е случаен, гъбата ги манипулира да изберат място, даващо ѝ възможност да зарази най – много от мравките.

8. Мравките са едни от най-силните животни на света

Alternative text

Всеизвестен факт е прословутата сила на мравките. Те са едни от от най-силните животни на света, предвид размера им. Една мъничка мравка може да носи товар от 50 до 100 пъти по-тежък от собственото ѝ тегло. А работейки заедно в група, мравките могат да преместват дори по-големи предмети. Мускулите на мравките заемат повече площ в сравнение с големите животни и поради тази причина да са толкова силни.

9. Мравките нямат бял дроб

Заради твърде малкия си размер, мравките нямат дихателна система като при хората. Те набавят кислород с помощта на спирали, заемащи страните на телата им. Тези спирали представляват множество тръбички, чрез които кислородът достига до всяка клетка на мравката.

10. Мравките се срещат навсякъде по Земята

Мравките се срещат почти из цялото земно кълбо с изключение на Антарктида. Няколко острова като Гренландия нямат никакви местни видове мравки, но отделни мравки са донесени чрез хората.

Ако подозирате, че има нашествие от мравки, може да се свържете с нас на телефон 0892 01 02 03 или да заявите обработка от тук:

Поръчайте

Повече информация за мравките и тяхното третиране, може да откриете ТУК. #мравки